Kelly (39) sukkelde jaren met extreme stress, maar maakte een complete switch

Kelly Deriemaeker (39) leefde jarenlang in stress, maar is nu een crack in timemanagement.

“Je moet leren plannen wat je KUNT plannen, zodat je veerkracht en brainspace hebt voor wat je NIET kunt plannen.”

Kelly Deriemaeker

Het perfecte plan? Plannen!

“Ik heb geleerd dat als je je werk en je leven goed plant, je eigenlijk veel minder zorgen hebt. Je denkt soms dat je geen controle hebt over je leven en dat het zinloos is om te veel op voorhand te plannen, maar ik heb gemerkt dat ik daar net heel rustig en ontspannen van word. Ik denk nu niet alleen meer op korte termijn, maar probeer het overzicht te bewaren: wat wil ik bereiken op lange termijn? Ik heb leren sparen, mijn agenda beheren en doelen te stellen. Op dat vlak heb ik een kronkelige weg afgelegd. Ik heb namelijk heel lang in stress geleefd, met alle gevolgen van dien. Geen tijd om te koken, comfort food, altijd geld te kort, altijd maar ja zeggen tegen alles zonder te weten of ik wel tijd genoeg had … Mijn leven was heel chaotisch en dat had een groter effect op mij dan ik zelf doorhad.”

Kantelpunt

“De oude Kelly was heel bang voor alles. Altijd op zoek naar controle maar die niet kunnen vinden, altijd op de vlucht voor negativiteit, niets onder ogen willen zien. Ik had een moeder die vrij bang in het leven stond: ze dacht in beperkingen, niet in mogelijkheden. Eigenlijk logisch dat je dan altijd in stress leeft en voortdurend op je tandvlees zit. Maar die manier van leven hou je niet vol.

Enkele jaren geleden kwam het tot een grote crash. Ik kreeg een huilbaby en ging er bijna volledig aan onderdoor. Het was duidelijk dat ik totaal geen reserves meer had en mijn leven stortte in elkaar. Ik kwam gelukkig bij een goede therapeut terecht en daar begon ik voor het eerst in mijn leven de juiste vragen te stellen: waarom gebeurt dit met mij? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het in de toekomst anders is? Stilaan begon ik te geloven dat ik een ander leven kon leiden, dat niet zo gestuurd werd door stress. Ik besefte dat ik niet zo goed overweg kon met onverwachte gebeurtenissen, want dan had ik het gevoel dat ik geen controle had over mijn leven. Alles wat ik zelf niet in de hand had, wat iemand over me zei, een onverwachte belastingbrief: het had allemaal een groot effect op mijn gemoed. En dan ging ik weer ongezond eten, dronk ik een glas wijn te veel en werd ik slechtgezind.”

Complete switch

“Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt om te veranderen van een angstige, gestresseerde persoon naar iemand die een gestructureerde agenda heeft, weekplanningen maakt, tijd heeft voor man en kinderen én genoeg spaargeld om af en toe een leuke citytrip te doen. De voorbije lockdown was voor mij ook een soort test. Vroeger zou corona me ongelooflijk veel stress bezorgd hebben. Ik weet hoe gevoelig ik ben voor een overvloed aan slecht nieuws en daarom stelde ik mijn grenzen. Ik heb mezelf beschermd en keek gewoon niet meer naar het nieuws. Je hoeft niet elk nieuwsbericht over slachtoffers of curves mee te krijgen. Mijn man was mijn filter, als er iets was dat ik moest weten, zei hij het. Daardoor was dit zelfs een leuke periode voor mij, iets waar ik bewust voor heb gekozen.

Veel mensen beseffen niet dat je keuzes hebt, dat je jezelf mag afschermen van wat je op een negatieve manier beïnvloedt. Je bent hier niet om iemand anders gelukkig te maken, je moet in de eerste plaats zelf goed in je vel zitten. Voor jezelf opkomen betekent dat je confrontaties niet uit de weg mag gaan. Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat het niet altijd loont om shortcuts te nemen. Heb je stress? Ga dan op zoek naar de echte oorzaak. Misschien moet je van werk veranderen, of een gesprek aangaan met je baas. Dat is misschien niet aangenaam, maar je moet echt naar de kern van het probleem gaan om iets te kunnen veranderen.”

Perfectie verlamt

“Ik heb heel lang mijn gevoelens onderdrukt. Ik ben zelfstandige en als er een project op mijn pad kwam zei ik soms uit dankbaarheid voor het werk al meteen ja, ook al had ik geen tijd of geen zin. Maar nu stel ik me eerst de vraag of dat project me energie gaat geven en durf ik vaker nee zeggen. Je kunt leren plannen wat je kunt plannen, zodat je veerkracht en brainspace hebt voor wat je niet kunt plannen.

Dat betekent ook dat ik vooruit moet denken. Mijn tijd beter indelen, focussen op mijn gezondheid, verstandig omgaan met geld. Inzetten op groei, niet op perfectie. De fouten pak ik er nu bij. Ik heb ook ingezien dat plannen bijgestuurd kunnen worden en dat dat niet meteen betekent dat je een mislukkeling bent. Soms lijkt een project immens groot en intimiderend, dan splits ik het op in kleinere stapjes. Ik hoef niet alles te weten om aan iets te beginnen. We verwachten zoveel van onszelf, zijn vaak zo perfectionistisch. Dan begin je natuurlijk nooit aan iets. Perfectionisme blokkeert ons. Een zekere mildheid naar jezelf is volgens mij cruciaal.”

Anti-stress-tips van Kelly

  • Maak van je koelkast een salad bar met bv. gewassen sla, gezonde dips, voorgesneden groenten en gekookte eitjes. Dat vraagt één keer enkele uren werk, maar de rest van de week hoef je geen moeite meer te doen om gezond en lekker te eten.
  • Ik maak elke zondag een weekplanning en denk dan ook altijd na over deze drie woorden: start, stop, improve. Waarmee wil ik beginnen? Waarmee wil ik stoppen? Wat wil ik verbeteren?
  • Wat je hoofd voedt, is minstens even belangrijk als wat je eet en drinkt. Leg de smartphone wat vaker opzij en maak tijd om te lezen of naar een goede podcast te luisteren.