Wees niet te streng voor jezelf

Corona heeft ons leven ingrijpend veranderd. Sommige routines heb je aangepast, andere zijn misschien helemaal weggevallen of moet je weer opbouwen. En wanneer de maatregelen versoepeld kunnen worden, is nog heel onduidelijk. Stel jezelf kleine doelen.

Lukt er iets niet? Oordeel niet te kritisch over jezelf en neem jezelf niets kwalijk. Door jezelf af te keuren, raak je gevangen in je eigen denken. Accepteer dat er nu veel uitdagingen zijn, en dat je dus fouten kan maken. Morgen is er weer een dag!

Wat de richtlijnen ook zijn: probeer vast te houden aan een vaste dagindeling. Structuur in je dag brengt rust in je hoofd. Sta bijvoorbeeld elke dag op (ongeveer) hetzelfde uur op en eet op regelmatige tijdstippen. Ga elke dag (ongeveer) op hetzelfde uur slapen.

Werk je nog van thuis uit? Deze tips voor thuiswerk blijven belangrijk.

Maak eventueel een dagplanning en stel jezelf enkele doelen. Maar blijf er wel chill en koeltjes bij, leg de lat niet te hoog. (Want dan kan je er niet meer aan, hé.)

Voorzie zeker de nodige afleiding: ga buiten voor frisse lucht, organiseer video calls met je vrienden, familieleden (als ze niet in je bubbel zitten) en/of collega’s en doe wat je graag doet: koken, boeken lezen, puzzelen, knutselen … Tijd en ruimte maken om te ontspannen is zeker nodig.

Aan de slag

Slaag je er niet in om de dingen te doen die je wil doen in deze periode? Je activiteiten bijhouden helpt je om een helder zicht te krijgen op wat je doet. Is je agenda overvol en kan je meer rust gebruiken? Wanneer is er tijd voor sport of sociale activiteiten? Maak hiervoor een planning, zo kan je mooi opvolgen wat je al gedaan hebt.