Blijf niet bij de pakken zitten

Corona heeft ervoor gezorgd dat we een aantal zaken niet meer onder controle hebben en we minder kunnen kiezen wat we doen en wanneer we dat doen. Dat kan frustrerend zijn en voor heel wat stress zorgen. Maar blijf niet bij de pakken zitten: ga op zoek naar wat wél nog kan. Veel zaken zijn (minstens tijdelijk) veranderd, maar de veranderingen zijn voor iedereen anders. Nu is een goede tijd om je af te vragen wat echt belangrijk is voor jou.

Niet bij de pakken blijven zitten? Dat mag je letterlijk én figuurlijk nemen. Stress, verminderde routine, financiële zorgen, ... kunnen ervoor zorgen dat je vervalt in ongezonde gedrags- (en denk-)patronen, waardoor je je uiteindelijk (nog) slechter voelt. Besteed dus aandacht aan regelmatig bewegen, gezond eten én drinken, voldoende slaap … Ook hier geldt: leg de lat voor jezelf niet te hoog. Doe wat voor jou en je gezin haalbaar is. Je kent jezelf het best.

 • Bewegen is goed voor je lichaam − elke stap telt −, én voor je geest: bewegen geeft je meer energie, verbetert je humeur en bezorgt je een prettig gevoel. In deze lastige periode is blijven bewegen dus extra belangrijk.
  Je hoeft geen topsporter te worden: van al shakend de afwas doen tot bewegingstussendoortjes tijdens je favoriete serie: deze beweegtips voor thuis bezorgen je alles behalve een zitgat. Heb je kinderen? Leer hen misschien moonwalken of hiphoppen? Of bekijk hier nog meer tips.
 • Gezond eten volgens de voedingsdriehoek is belangrijk om je weerstand te onderhouden. Verras jezelf en je huisgenoten met lekkere, gezonde gerechtjes.
  Check eens Zeker Gezond: een website mét bijhorende app, boordevol gezonde inspiratie. Je maakt er ook in 1-2-3 een weekmenu en boodschappenlijstje, handig!
  Klein hongertje tussen de maaltijden door? Kies dan voor een gezond tussendoortje. Denk aan een stuk fruit of een handje noten. Of zorg voor hapklare groentesnacks zoals kerstomaten of worteltjes. Zet deze snacks daar waar je ze goed kan zien: zo ligt de gezonde keuze voor de hand.
  Dorst? Kies zoveel mogelijk voor water en wissel af met koffie of thee zonder suiker of water met een smaakje. Ga voor 8 glazen water per dag. Vind je het moeilijk om voldoende water te drinken? Ontdek de tips.
  Word je toch overvallen door onaangename emoties of stress? Borrelt de frustratie op? Zoek uitlaatkleppen om je op een positieve manier af te reageren. Ga als een zot trappen op je fiets (best op een plek waar niet te veel mensen zijn), stamp met stevige schoenen de blikjes voor de pmd-zak zo klein mogelijk, scheur het oude papier in miljoenen reepjes (probeer maar eens), ga dat onkruid in de tuin of het mos op je balkon te lijf … Dat kan zo’n deugd doen. Wees voorbereid: maak op voorhand een plan voor een moeilijk moment zodat slechte gewoontes en gedrag waar je spijt van kan krijgen geen kans maken.

Aan de slag

Een deugddoend lijstje: We maken allen wel eens een crisis of tegenslag mee. Het idee achter dit lijstje is om je hierop voor te bereiden. Tot rust komen doe je door afleiding te zoeken, voor jezelf te zorgen of door je te ontspannen.